maanantai 26. toukokuuta 2014

Emmanuel Carrère: Valhe

9.1.1993 pienessä ranskalaiskylässä roskakuskit huomaavat aamuyöstä talon palavan. Paikalle kutsutut palomiehet saavat pelastettua nelihenkisen perheen isän. Hänet viedään pahoin palaneena koomaan vaipuneena sairaalaan. Arvostetun perheen isä Jean-Claude Romand selviää tulipalosta ja koomasta herättyään kertoo tummiin pukeutuneen miehen tunkeutuneen kotiinsa ja surmanneen koko muun perheen.

Hyvin nopeasti tutkimusten alettua myös Romandin vanhemmat löydetään kuolleena ja  selviää, ettei mitään tummiin pukeutunutta miestä ole koskaan ollut. Jean-Clauden vaimo on surmattu kaulimella ja perheen lapset sekä isovanhemmat on ammuttu. Koko tragedian kauheus ja Jean-Clauden valheellinen elämä alkaa paljastua tutkimusten edetessä.

Hän on elänyt 18 vuotta esiintyen menestyneenä lääkärinä. Opinnot lääketieteellisessä jäivät kesken, mutta hän uskotteli kaikille valmistuneensa ja saaneensa hyvän työpaikan. Todellisuudessa työtön, ilman koulutusta ja tuloja jäänyt Romand vietti päivänsä vaellellen vuoristossa. Hyvin säästeliäänä tunnettuna miehenä edes hänen vaimonsa ei epäillyt miehen varattomuutta, mutta jostakin oli rahaa saatava.

Hyväksikäytettyään vanhempiensa hyväuskoisuutta ja pankkitiliä vuosia, alkoi heiltäkin rahat olemaan vähissä. Niinpä Jean-Claude siirtyi muihin sukulaisiinsa. Perheen kasvaminen, vaimon vaatimukset ja menestyvää lääkäriä näytteleminen vaativat entistä enemmän "tuloja", rakastajattaresta puhumattakaan. Jopa vaimon vanhemmat joutuivat huijauksen kohteeksi. Jean-Claude sai luotettavan miehen maineellaan sukulaisensa luovuttamaan hänelle suuria summia rahojaan säilytykseen korkeakorkoiselle tilille, jonka hän sai työnsä puolesta.

Hän tiesi, että jossakin vaiheessa joku haluaisi rahansa takaisin ja siinä vaiheessa hän ei voisi enää elää. Epätoivoisena hän oli yrittänyt hypätä rotkoon, mutta selvinnyt siitä hengissä. Vaimolleen hän väitti joutuneensa auto-onnettomuuteen. Lopullisen ratkaisun Jean-Claude joutui tekemään rakastajattarensa vaatiessa omia rahojaan takaisin.

Kirja perustuu tositapahtumiin Jean-Claude Romandin elämästä. Tapahtumien jälkeen kirjailija Carrère aloittaa kirjeenvaihdon vankilassa olevan Romandin kanssa kirjoittaakseen tästä kirjan. Valhe kertoo osittain tästä pitkästä lähes seitsemän vuotta kestäneestä prosessista ja sen aikana käydystä oikeudenkäynnistä. Oikeudenkäynnin aikana käydään läpi lähes koko Jean-Clauden elämä hetkeen jolloin hän murhaa perheensä.

Omalla tavallaan kirja oli kiehtova ja mielenkiintoinen, mutta samalla hyvin ahdistava ja kamala. Useimpia kirjoja lukiessa on mukava tuudittautua ajatukseen, etteivät tapahtumat ole tosia. Tämä kuitenkin kertoo kaunistelematta tapahtumat ja murhaajan elämänvaiheet.

Mielenkiintoinen puoli oli kuinka patologinen valehtelija saa kaikki uskomaan valheitaan ja omalla vaatimattomalla ja kohteliaalla käytöksellään hän saa ihmiset olemaan kyselemättä liikaa. Vielä vankilassa Jean-Claude saa käytöksellään ihmisiä puolelleen ja heidät välittämään itsestään. On vaikea kuvitella miten 18 vuoden ajan kukaan pystyisi valehtelemaan jäämättä kiinni. Varsinkin jäämättä kiinni vaimolleen yhteisistä raha-asioista.

Kirja jättää paljon arvailujen varaan. On monia kohtia joita arvaillaan oikeudenkäynnissä tai kirjailija epäilee tapahtuneen. Kaikkea ei edes Jean-Claude muista tapahtuneen tai hän edelleen valehtelee tapahtumista. Välillä on vaikea sanoa, mikä mahtaa todellisuudessa olla totta ja mikä ei. Tarinaa tarkastellaan monesta eri näkökulmasta eri todistajien kertomana. Jokaisen tarinat ja kuvailut miellyttävästä miehestä muistuttavat toisiaan.

Lopulta hänet tuomittiin 22 vuodeksi vankilaan. Viimeistään lopussa heräsi jälleen ajatus, että tapahtumat ovat tosia kerrottaessa, että Jean-Clauden pitäisi vapautua ensi vuonna....

Emmanuel Carrère: Valhe
L'Adversaire 2000
suom. Marja Haapio
Like 2002, s. 155


Osallistun tällä kirjalla Vive la France!-lukuhaasteeseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti