keskiviikko 16. joulukuuta 2015

Eunsun Kim: Pohjois-Korea – yhdeksän vuoden pakomatka helvetistäEn tiedä miten kummassa tämä kirja on kulkeutunut kirjastosta kotiin, mutta päätin kuitenkin lukea sen. Olin hieman ennakkoluuloinen, sillä en ole varsinaisesti löytänyt vielä kiinnostusta elämänkertoja ja muistelmia kohtaan. Aihekin tuntui hieman oudolta, sillä tapahtumat sijoittuvat vuosituhannen taitteeseen. Toisaalta tämänhetkinen pakolaisvirta oli yksi syy, että lopulta avasin kirjan. Niinhän siinä sitten kävi, että ahmaisin sen melkein yhdeltä istumalta.

Kirja on Eunsun Kimin kertomus pakomatkasta Pohjois-Koreasta. Joulukuussa 1997 yksitoistavuotias nuori tyttö jää yksin kotiin, sillä hänen isänsä ja isovanhempansa ovat kuolleet nälkään ja äitinsä lähtenyt siskon kanssa etsimään ruokaa. Pohjois-Koreaa koettelee suunnaton nälänhätä. Palatessaan tyhjin käsin ruoanhakumatkalta äiti päättää lähdöstä maanpakoon. Eunsunin perhe on jo myynyt lähes kaiken omaisuutensa ruoan hankkimiseksi. Viimeisenä keinonaan hankkia rahaa he ottavat kunnioitettujen johtajiensa kuvat alas seinältä ja myyvät kehykset. Rikos, josta saa kuolemanrangaistuksen on peitettävä polttamalla johtajien kuvat. 

Pitkä pakomatka alkaa ja maasta on päästä pois, Kiinaan. Matka ei ole helppo ja kestää kauan ennen kuin Eunsun pääsee siskonsa ja äitinsä kanssa rajan yli. Elämä Kiinassakaan ei ole helppoa, mutta heillä on ruokaa. Kiinalla on kuitenkin sopimus Pohjois-Korean kanssa, että kaikki loikkarit palautetaan takaisin Pohjois-Koreaan. Niin käy myös Eunsunin perheelle. Eräänä yönä poliisit saapuvat maatilalle, jossa he asuvat ja piileskelevät. Jonkun on ollut pakko ilmoittaa heistä, sillä poliisit saapuvat hiljaa ja ilman valoja paikalle. Pohjois-Koreassa he joutuvat vankilaan, jossa heitä kidutetaan ja kuulustellaan yritettäessä kasvattaa heidät uudelleen. 

Onnistunut pakeneminen vankilasta pakottaa heidät uudelle pakomatkalle. Uudelleen aloitettu pitkä matka kohti vapautta alkaa jälleen pyrkimisellä Kiinaan. Siellä heillä on tuttu paikka, jonne paeta. Elämä maatilalla ei kuitenkaan suju ongelmitta ja yksi toisensa jälkeen Kimit etsiytyvät uusiin työpaikkoihin. Kiinassa heidän on elettävä koko ajan piilossa ja varottava paljastumasta. He eivät halua enää takaisin Pohjois-Koreaan. Etelä-Koreassa heidän olisi mahdollista saada kansalaisuus ja aloittaa uusi elämä, mutta sinne olisi ensin päästävä. 

Kirja oli uskomaton tarina pakomatkasta. On vaikea kuvitella, että osa kirjan tapahtumista sijoittuu 2000-luvulle, sillä välillä mieleeni tuli Natsi-saksan aikaiset keskitysleirit. Kirja kuvaa kaunistelematta Pohjois-Korealaisten oloja eri maissa ja heihin suhtautumista. Kirja avasi silmiäni ja tajusin, että en tiedä oikeastaan mitään oloista muissa maissa. Uutisista saa päivittäin lukea ulkomaiden tapahtumista, mutta se ei selvästi riitä todellisen kuvan aikaansaamiseksi. Minun on selvästi lisättävä muistelmien ja elämänkertojen lukemista.  

Eunsun Kim: Pohjois-Korea – yhdeksän vuoden pakomatka helvetistä
Corée du Nord. 9 ans pour fuir l'enfer 2012
suom. Pirjo Thorel Siltala 
2014, s.195

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti