perjantai 15. tammikuuta 2016

Kåre Halldén: CavakuningasOlen odottanut tämän kirjan lukemista siitä lähtien kun luin Halldénin wine crime – sarjan ensimmäisen kirjan Samppanjaruhtinas. Tämähän on suomenkielisenäkin ilmestynyt jo aikoja sitten, mutta vasta nyt törmäsin kirjastossa tähän ja olihan se pakko heti lukea. Luin tämän lähes yhdeltä istumalta. 

Cavakuningas on sekoitus murhia, juonittelua ja espanjalaista kuohuviiniä, cavaa. Kirja nivoo jälleen hienolla tavalla menneisyyden ja nykyisyyden juonittelut yhdeksi upeaksi tarinaksi. Ensimmäiset sata sivua kirjasta tuntuivat hieman sekavilta ja tarinoissa oli hankala pysyä mukana. Kaikki alun kappaleet kuitenkin pohjustivat juonta hienolla tavalla. Lukemista ei vain voinut keskeyttää ennen kuin sai selville miten kaikki palaset sopivat yhteen. 

Kirjan päähenkilöinä ovat Samppanjaruhtinaastakin tutut Isabelle ja Harald. Ranskan tapahtumien jälkeen he ovat menneet naimisiin, saaneet tyttären ja muuttaneet lähelle Barcelonaa. He ovat ostaneet pienestä kylästä oman viinitilan ryhtyäkseen tuottamaan cavaa. Kylässä toimii myös muita viinitiloja, joiden kesken käy kova kilpailu muun muassa suurimman tuottajan asemasta. 

Eräänä päivänä satoja vuosia aluetta suojellut korkkitammi kaatuu ja paikalliset uskovat tämän tuovan huonoa onnea tullessaan. Pian yksi paikallisen viinitilan osakas löydetään hirttäytyneenä kaatuneen korkkitammen juuristoon. Uskonnollisessa pienessä kylässä tämä vahvistaa entistä enemmän tammen kaatumisen tuomaa huonoa onnea, eikä aikaakaan kun Isabellen hyvä ystävätär Dolores löydetään heidän puutarhastaan kuristettuna. 

Ennen kuolemaansa Dolores on ehtinyt kertoa Isabellelle huolestaan tämän valmistamaa cavaa kohtaan. Kuohuviini on valmistettu hänen kasvattamistaan rypäleistä, mutta eihän siinä voi olla mitään vikaa. Isabellehan on juonut sitä litroittain ja se on parempaa kuin yhdenkään toisen alueen viinintuottajan kuohuviini. Pian Isabelle Harald ovat keskellä juonittelua, salailua ja aktivistiryhmän toimintaa. 

Kirjassa tuotiin syylliset melko nopeasti esille, mutta tämä ei lukukokemusta haitannut. Jännitys säilyi kirjassa aivan loppuun asti. Loppu tosin tuntui hieman laimealta. Vaikka pidänkin siitä, että kirja jättää osan asioista lukijan arvailujen varaan, niin tässä se jätti mielestäni hieman liikaakin. Lukukokemuksena kirja oli viihdyttävä ja jäänkin odottamaan, koska saan seuraavan osan sarjasta käsiini. 

Kåre Halldén: Cavakuningas
Cavakungen 2012
suom. Sirkka-Liisa Sjöblom
Tammi 2014, s. 446

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti