torstai 21. tammikuuta 2016

Stephen King: Tervetuloa JoylandiinTakakannen teksti oli houkutteleva ja nappasin kirjan mukaani kirjastosta ajatellen Hämärän jälkeen –lukuhaastetta. Kuvitelmissani oli, että kaikki Kingin kirjat ovat kauhukirjallisuutta. Aloitin kirjan lukemisen hieman varauksellisesti, mutta se vei mennessään. Jossakin 100 sivun kohdalla aloin epäillä kirjan kauhupuolta. No… Kirjan genre olikin ihan muuta, mutta lukukokemuksena aivan huippu.

Dev on 21 vuotias opiskelija, joka seurustelee Wendyn kanssa ja työskentelee ruokalassa. Kesä oli lähestymässä ja Wendy muuttamassa kesäksi toiselle paikkakunnalle töihin. Dev ei halunnut viettää kesää jälleen luuttuamalla kahvilan lattioita, kun tyttöystävä piti hauskaa toisessa kaupungissa. Sattumalta hän saa käsiinsä lehden, jossa on työpaikkailmoitus, työpaikasta taivaassa!

Hän ei voi jättää noin houkuttelevaa tilaisuutta käyttämättä. Dev pääsee haastatteluun ja tutustuessaan Joylandiin paikan ennustaja ennustaa hänelle. Samalla reissulla hän saa kuulla tarinan murhasta joka tehtiin huvipuistossa muutama vuosi aikaisemmin. 

Dev saa työpaikan ja on kuin luotu työskentelemään Joylandissa, paikassa jossa myydään hauskaa. Hän viettää elämänsä parasta kesää, vaikka asiat Wendyn kanssa eivät sujukaan suunnitellusti. Kummitusjunassa tapahtunut murha kummittelee hänen mielessään ja varoituksista huolimatta hän ei voi pysyä poissa junasta….

Kirja vei mennessään. Pidin erittäin paljon Kingin tyylistä kirjoittaa. Jossakin vaiheessa huomasin itsekin iskeväni silmää, kun kirjan henkilöt näin tekivät. Kirjan teksti vain soljui eteenpäin. Se ei tuntunut jännäriltä sen enempää kuin odottamaltani kauhulta. En edes jäänyt kaipaamaan jännitystä kirjan alkupuolelle. Lopun jännitys oli riittävä ja nivoi kesän tapahtumat hyvin yhteen. Kirjan loppu oli todellinen yllätys. Vaikka koko kirjan odotti murhaajan ilmestyvän, niin en mitenkään osannut odottaa tai arvata kirjan lopputulosta. 

Ehkä tämän kirjan rohkaisemana uskaltaudun ottaa käteen myös sen kauhukirjan. 

 Stephen King: Tervetuloa Joylandiin
Joyland 2013
suom. Kristiina Vaara 
Tammi 2015, s. 288

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti