maanantai 18. tammikuuta 2016

Matti Niskanen: Hakukone haltuun – tehosta tiedonhakutaitojasi internetissäLähes jokainen etsii joskus jotakin tietoa netistä. Voin vain suositella tämän kirjan lukemista kaikille. Päätin jossakin vaiheessa, etten tekisi postauksia tietokirjoista tai opintojen takia lukemistani kirjoista. Nyt teen kuitenkin poikkeuksen. Tämä kirja vain sattui osumaan silmääni kävellessäni tänään koulun kirjastossa ja jäin sitten selailemaan sitä. Ennen kuin huomasinkaan, olin istunut alas ja lukenut koko kirjan. 

Lyhyt, vähän tekstiä, nopea lukea ja äärettömän mielenkiintoinen. Kirja perehdyttää hakukoneiden maailmaan. Alkuun kirjassa käydään läpi, miten Internetin hakukoneet toimivat. Tämän jälkeen perehdytään hakuoperaattoreiden tehokkaaseen käyttöön. Kappaleessa tuli esille paljon sellaisia hakukeinoja, jotka olivat itselleni aivan uusia.  Kuinka suljetaan osa hakutuloksista pois hausta ja kuinka etsitään samankaltaisia sivuja. Tai se, että googlen avulla on mahdollista löytää joltakin sivulta laajempi tulos kuin sivuston oman hakutoiminnon kautta. Lisäksi kirja antaa tietoa muista hakukeinoista sekä googlen työkaluista ja omista asetuksista. 

Tajusin, kuinka noviisi olen tiedon etsimisessä Internetistä. Google on ollut jo kauan käytössä lähes päivittäin ja olen kuvitellut kuinka helposti sieltä löytää tiedon. Vasta tämän kirjan luettuani tajusin, että olisin voinut löytää paljon enemmän paljon helpommalla. Minun pitäisi aloittaa opinnäytetyöprosessini tämän kevätlukukauden aikana ja olen todella onnekas, että törmäsin tähän kirjaan nyt enkä vasta myöhemmin. 

Matti Niskanen: Hakukone haltuun – tehosta tiedonhakutaitojasi internetissä
Finn Lectura 2013, s.95

1 kommentti:

  1. Totesin myös tämän haltuunotto-oppaan näppäräksi ja selkeäksi opas- ja niksikoosteeksi kaikille meille terrierinsitkeille tiedontonkijoille. Menestystä opinnäytetyöprosessillesi:)

    VastaaPoista