perjantai 29. marraskuuta 2013

Cecelia Ahern: Tyttö peilissä

Tyttö peilissä sisältää kaksi lyhyttä novellia. Ensimmäinen kertoo Lilasta ja tämän isoäidistä Elliestä tai Melliestä, joksi Lila häntä kutsuu. Mellie asuu yksin suuressa rantakalliolla sijaitsevassa talossaan. Hän on tyypillinen isoäiti joka hemmottelee lapsenlastaan herkuilla. Talosta ja isoäidistä tekee oudon se, että kaikki talon peilit on peitetty suurilla mustilla kankailla. Vielä merkillisemmäksi asian tekee se, ettei Melliellä ole silmiä joilla nähdä peilit.

Lila oli pienestä pitäen tottunut tähän eriskummalliseen asiaan eikä koskaan ollut miettinyt sitä sen kummemmin. Hän ei tiennyt miksi Mellie ei pitänyt peileistä ja hän voisi elää loppuelämänsäkin asian haittaamatta häntä. Hääpäivänään Lila valmistautui isoäitinsä luona, mutta pukeuduttaan ei malttanut olla katsomatta itseään peilistä. Hän poisti mustan kankaan peilin päältä ja katsoi itseään. Katsoi oikein tarkkaan ja oikein läheltä. Lilan olisi ollut syytä kysyä Mellieltä, miksi talon kaikki peilit oli peitetty.

Muistojentekijä on kirjan toinen novelli. Siinä sydämensä särkenyt mies on keksinyt koneen, jolla voi luoda ihmisille uusia muistoja. Vanhat muistot eivät kuitenkaan katoa mihinkään, eikä mies voi näitä poistaa. Mies palkkaa itselleen apulaiseksi salaperäisen Judithin, jonka myötä hän antaa myös itselleen uuden mahdollisuuden.

Pinkit herkulliset kannet Ahernin ohuessa kirjassa saivat mielenkiintoni heräämään. Takakannen teksti ei kerro paljoa, mutta ei kuitenkaan luvannut mitään huonoakaan. Kirjan luettuani jäi käteen vain pettymys. Olin odottanut kirjalta paljon enemmän, mutta se ei ollut antanut oikeastaan mitään. Tajusin myös, että olin aikaisemminkin valinnut tämän luettavakseni herkullisen värisen kannen perusteella ja myös silloin pettynyt.

Tavallaan pidin ensimmäisestä novellista. Se kuitenkin loppui nopeasti ja aloittaessani toista novellia sekoitin sen vanhaan ja jotenkin tipuin jo heti alussa kärryiltä. Toiseen novelliin en päässyt lainkaan sisälle tarinaan. "Maagisia ja mieleenpainuvia satuja aikuisille."-kuvailee kirjan takakansi. Toivottavasti myös minun mieleeni painuisi, kun seuraavan kerran ihastelen kirjan pinkkejä kansia, että olen jo lukenut nämä novellit. Vieläpä kahdesti!

Cecelia Ahern: Tyttö peilissä
Girl in the Mirror 2011
Gummerus 2012, s. 108

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti