perjantai 29. marraskuuta 2013

Richard Bach: Lokki Joonatan

Lokki Joonatan Livingston on lokki joka haluaa lentää. Hän kuitenkin asuu lokkiyhteisössä, jonka tarkoitus on hankkia itselleen ruokaa. Joonatan sen sijaan on mielummin nälkäinen ja harjoittelee lentämistä. Hän harjoittelee yksin lentämistä kehittyen ja haluten näyttää myös laumalleen osaamistaan. Lentohalunsa vuoksi Joonatan karkotetaan laumasta ja hän elää lopun elämänsä yksin harjoitellen lentämistä ja nauttien siitä.

Pian Joonatan löytää taivaan, jossa vanhempi lokki opettaa hänelle entistä enemmän lentämisestä ja vapaudesta. Lokki Joonatan oppii nopeasti ja alkaa myös itse opettaa taivaaseen tulevia uusia lokkeja. Hän kuitenkin kaipaa takaisin maahan ja haluaa lähteä opettamaan vanhalle laumalleen oppimiaan asioita...

Kirja oli hieman merkillinen. Kuka haluaisi lukea lokeista, noista ikävistä, röyhkeistä elukoista? Olin kuitenkin kuullut kehuja kirjasta ja päätin lukea sen. Ensimmäistä osaa lukiessani mietin olinko tosissani, luin lokin lentoharjoittelusta. Kirja oli kuitenkin lyhyt ja päätin jatkaa. Se parani loppuakohden.

Kirjan päätyttyä olin tyytyväinen päätökseeni jatkaa loppuun. Sympaattinen pieni muiden hyljeksimä lokki kasvoi suureksi ja muiden arvostamaksi. Kertomus vapaudesta, itsensä löytämisestä, oman onnen tavoittelusta ja mistä kaikesta muusta... Tuntuu kuin en olisi sisäistänyt kaikkia kirjassa olleita elämänviisauksia. Tähän kirjaan täytyy palata joskus toisen kerran, ehkä toisella lukukerralla kirja antaa vieläkin enemmän.

Seuraavan kerran nähdessäni lokin, täytyy jäädä katsomaan osaavatko ne todella teleportata itsensä toiseen maailmaan.

Richard Bach: Lokki Joonatan
Jonathan Livinston Seagull 1970
Gummerus 2013, s.88

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti