tiistai 19. marraskuuta 2013

Louis de Bernières: Kapteeni Corellin mandoliini


 Louis de Bernières: Kapteeni Corellin mandoliini
Captain Corelli's Mandolin
Otava 1994, s. 471

Ensimmäiseksi kirjaksi blogiin valikoitui Kapteeni Corellin mandoliini. Tälle ei ole mitään erityistä syytä, kirja vain herätti kirjastossa oman mielenkiintoni. Elokuvaa en muista koskaan katsoneeni ja siitä on mielessä vain mainoksissa usein näytetty Corellin ja Pelagían ensikohtaaminen. Tämän suuren rakkaustarinan alku. Tätä kohtausta sai lukiessa kuitenkin odottaa pitkään. Kapteeni Corelli mainittiin ensimmäisen kerran vasta reilun sadan sivun jälkeen.

Kirja oli alkuun hieman sekavan oloinen. Kertoja vaihtui jatkuvasti ja asioiden yhteydet eivät tule selkeästi esille. Pitemmälle lukiessa asiat nivoutuvat yhteen. Ensimmäisten kappaleiden jälkeen mietin jaksanko lukea kirjan kokonaan. Monien muiden kirjojen tapaan kirjan ensimmäiset kappaleet eivät kerro kaikkea kirjasta. Kannattaa lukea loppuun asti.

Kirja on ihana rakkaustarina Keffalonián saarella Kreikassa, mutta myös samalla kurkistus saaren historiaan ja sodan raakuuksiin. Keffalonián saaren rankka historia tulee kirjassa hyvin esiin. Pääasiassa toiseen maailmansodan aikaan sijoittuva kirja toi esiin sodan raakuuden ja vaikutuksen ihmisiin. Upea rakkaustarina vei mukanaan ja välillä oli vaikea malttaa lukea järjestelmällisesti. Mieli teki välillä hypätä kappaleen yli, jotta saisi tietää miten rakastavaisten tulisi käymään.

Loppu tuli kuitenkin aivan liian nopeasti. Tai pikemminkin kirja loppui kuin seinään. Täytyy varmaan katsoa elokuva ja fiilistellä uudelleen herkullisella rakkaustarinalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti